Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu

Mój doktorat w 180 sekund

2. edycja konkursu “Mój doktorat w 180 sekund” Europa Środkowa: rozgrywki krajowe

Już drugi rok z rzędu Instytut Francuski w Polsce organizuje konkurs “Mój doktorat w 180 sekund” w rejonie Europy Środkowej. Uczestnicy będą mieli za zadanie przedstawić w języku francuskim temat swojego doktoratu nie dłużej niż w 3 minuty, przekonując jurorów i publiczność!

Konkurs “Mój doktorat w 180 sekund” istnieje od 2012 roku i odbywa się dziś w blisko 30 krajach. Jest okazją dla doktorantów do zaprezentowania ich pracy naukowej szerokiej publiczności, tłumacząc skomplikowane zagadnienie w prosty sposób. Od matematyki do literatury, poprzez biologię czy architekturę, wszystkie dziedziny są mile widziane. Na swój występ w języku francuskim uczestnicy mają 180 sekund z zegarkiem w ręku i mogą posługiwać się tylko jednym slajdem. Wygrywa ten, kto będzie najbardziej zrozumiały i przekonujący, poczucie humoru także dozwolone!

W 2019 roku 24 młodych naukowców z Austrii, Węgier, Polski, Czech i Słowacji wzięli udział w rozgrywkach krajowych. 13 spośród nich zakwalifikowało się do finału Europy Środkowej. W tym roku laureat tego finału weźmie udział w finale międzynarodowym, który odbędzie się we wrześniu 2020 w Paryżu. Pozostali laureaci wskazani przez jurorów i publiczność otrzymają nagrody ufundowane przez Ambasadę Francji w Polsce oraz partnerów konkursu.

Harmonogram

  • 20 lutego 2020 – termin przesyłania zgłoszeń do udziału w konkursie
  • 20 marca – polskie rozgrywki krajowe w Warszawie
  • koniec maja – finał Europy Środkowej w Krakowie
  • koniec września – międzynarodowy finał w Paryżu

Więcej informacji na temat konkursu oraz formularz zgłoszeniowy znaleźć można na stronie internetowej https://www.institutfrancais.pl/fr/MT180.

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close