Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu

Radom, dnia 14 września 2021 roku

Oświadczenie Rektora
dotyczące apelu Posła Konrada Frysztaka

Rektor uczelni wyższej jest, zgodnie z duchem ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce, menedżerem i liderem naukowym. Nadrzędnym jego zadaniem jest realizacja strategii uczelni, a zatem dbanie o jej dynamiczny rozwój oraz zapewnienie i gospodarowanie środkami finansowymi tak, by umożliwić właściwe funkcjonalnie jednostki.

Celem i misją każdej uczelni są badania naukowe i kształcenie nowych pokoleń studentów. Uczelnia nie jest i nie może być polem debat oraz sporów politycznych, a Rektor to nie polityk biorący udział w konfliktach międzypartyjnych rozgrywających się na arenie krajowej czy międzynarodowej. Jego rolą nie jest także komentowanie czy ocena bieżących wypowiedzi polityków.

Rada Patronacka naszego Uniwersytetu jest ciałem doradczym i opiniotwórczym. Działa na podstawie regulaminu, opracowanego przez jej członków, a następnie zatwierdzonego przez Senat Uczelni. Prezydium Rady, w tym przywołanego przez Pana Przewodniczącego, nie wskazuje Rektor, a wybiera Rada Patronacka spośród swoich członków. Rektor – jako organ Uczelni – nie ma mocy sprawczej ani podstaw prawnych, by ingerować w wybór lub odwołanie prezydium Rady.

Każda uczelnia spełnia swoje funkcje miastotwórcze, angażuje się w rozwoju kulturalny i intelektualny miasta oraz regionu i  winna stać ponad wszelkiego rodzaju podziałami, w tym  politycznymi. Jej zadaniem jest dostarczanie wiedzy wszystkim tym, którzy sprawują funkcje polityczne i którzy reprezentują społeczeństwo, powołani przez obywateli w wolnych wyborach.

Wypada podkreślić raz jeszcze, że kierowanie apeli w sprawach politycznych do Rektora publicznej uczelni wyższej jest niestosowne i źle zaadresowane.

Rektor
Uniwersytetu Technologiczno-Humanistycznego