Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu

Wyróżnienie studentów UTH Radom w projekcie EIT Food MAKEitFRUVEG MAKEathon

Na Uniwersytecie Warszawskim we współpracy z Uniwersytetem Cambridge w dniach 14, 20-21 i 26 listopada 2020 r. odbył się internetowy EIT Food MAKEitFRUVEG MAKEathon.

MAKEathon był międzynarodowym wydarzeniem, które zgromadziło ponad 30 uczestników z 21 krajów z różnych środowisk, którzy wspólnie pracowali nad nowymi pomysłami biznesowymi i koncepcjami produktów, które mogłyby pomóc w bardziej zrównoważonym spożyciu owoców i warzyw nie tylko podczas COVID-19, ale także w przypadku przyszłych zakłóceń, takich jak zmiany klimatu i inne pandemie.

Podczas MAKEathonu sześć zespołów pracowało nad koncepcjami i prototypami produktów, które mają potencjał złagodzenia różnych problemów i mogą wywrzeć wpływ na społeczeństwo na dużą skalę, zapewnianym przez kilka podmiotów z sektora owoców i warzyw, które stanowią podstawę tego szerszego wyzwania.

W wydarzeniu startował zespół Fundacji Kreatywnych Innowacji w którego skład wchodzili studenci Uniwersytetu Technologiczno-Humanistycznego im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu: Karolina Domagała, Szymon Kiernoz, Aneta Zdunek, a także fascynaci ruchu FAB LAB Sebastian Nowak oraz Arkadiusz Lachowicz.

Podczas EIT Food MAKEitFRUVEG MAKEathon uczestnicy zdobyli umiejętności z technik i urządzeń do prototypowania, takich jak: elektroniczna symulacja w Tinkercad, modelowanie 3d, drukowanie 3d, projektowanie 2d i cięcie laserowe.

Zespół Fundacji Kreatywnych Innowacji stworzył innowacyjną markę produktową dla naszego lokalnego skarbu którym są jabłka.

Polish Apple Valley to Innowacyjny produkt w postaci musu jabłkowego, którego zamknięcie stanowi nakrętka będąca zabawką w kształcie jabłka. Ponadto zakrętka będzie kompatybilna z klockami Lego Duplo.

Produkt został pozytywnie oceniony przez ekspertów konkursu i wykazuje duży potencjał do komercjalizacji. Dalsze prace nad rozwojem innowacyjnego produktu realizowane będą przez zespół Fundacji Kreatywnych Innowacji w ramach Ekonomii Społecznej.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close