Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu

Dr hab. inż. Mirosław Rucki i dr inż. Zbigniew Siemiątkowski współautorami książki wydanej przez Taylor&Francis

Z radością informujemy, że profesorowie naszego Uniwersytetu: dr hab. inż. Mirosław Rucki i dr inż. Zbigniew Siemiątkowski, pracownicy Wydziału Mechanicznego w Katedrze Technologii Maszyn zostali współautorami książki Synthetic Sorbent Materials Based on Metal Sulphides and Oxides wydanej przez Taylor&Francis, w której podejmowany jest ważny i aktualny temat ochrony środowiska z zastosowaniem inżynierii chemicznej i nanotechnologii.

Zjawisko sorpcji pozostaje jednym z podstawowych metod usuwania z wody szkodliwych zanieczyszczeń, szczególnie w końcowej fazie procesu oczyszczania ścieków. Przedmiotem zainteresowania interdyscyplinarnego międzynarodowego zespołu autorów jest produkcja materiałów sorpcyjnych, która same w sobie musi być bardziej ekologiczna, wymagać minimalnego zużycia energii i nie pozostawiać nieprzyjaznych dla środowiska czynników. Opisane w tej książce badania skoncentrowały się na roztworach wodnych bez użycia jakichkolwiek rozpuszczalników organicznych, by zachować maksymalną ekologiczność syntezy sorbentów. Przedstawiono dane doświadczalne dotyczące syntezy mikro- i nanocząstek siarczków cynku, miedzi i kadmu; tlenków żelaza i wodorotlenku manganu.

Autorzy w powyższej publikacji skupili się szczególnie na jednym z wiodących trendów w syntezie sorbentów, polegającym na modyfikacji warunków syntezy proszków, prowadzących do zmian wymiarów i morfologii mikro- i nanocząsteczek, a co za tym idzie, właściwości sorpcyjnych. Zaproponowane proekologiczne technologie syntezy wraz z modyfikacjami pozwalają uzyskiwać najmniejszym kosztem najlepszy efekt sorpcyjny, co decyduje o kluczowym ich znaczeniu dla ochrony środowiska, w szczególności dla oczyszczania ścieków.

Serdecznie gratulujemy dr hab. inż. Mirosławowi Ruckiemu i dr inż. Zbigniewowi Siemiątkowskiemu i życzymy dalszych sukcesów!

Link do strony wydawnictwa

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close